O zdravotných účinkoch vína sa veľa hovorí, no zvyčajne v nejednoznačnej rovine, že „je zdravé“. Pozreli sme sa na to bližšie v dvoch článkoch, pričom tento je venovaný bielemu vínu. Pokiaľ by vás zaujímali zdravotné účinky červeného vína, tak kliknite sem.
Pokiaľ ide o biele víno, nižšie uvádzame štyri pozitívne zdravotné účinky. Zdôrazňujeme však, že sú skôr v rovine „možných / predpokladaných“ a sú absolútne podmienené tým, že víno konzumujete striedmo.
1. Podpora srdcovo-cievneho zdravia
Biele víno obsahuje antioxidanty ako tyrozol a hydroxytyrozol, ktoré môžu pomáhať znižovať zápal a zlepšiť funkciu ciev. Preto sa podľa niektorých štúdií jeho (mierna) konzumácia spája so zníženým rizikom srdcového infarktu a mozgovej príhody.
2. Antioxidačné účinky
Aj keď biele víno obsahuje menej polyfenolov než červené (lebo sa kvasí bez šupiek), stále má antioxidanty, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom.
3. Podpora trávenia
Biele víno môže mierne stimulovať tráviace šťavy, podporiť chuť do jedla a uvoľniť žalúdok po ťažšom jedle.
4. Zníženie stresu
Mierna dávka alkoholu má relaxačný účinok, môže znížiť napätie a navodiť príjemnú náladu.
Negatívne účinky zvýšenej konzumácie vína
V rámci zodpovednosti pripomíname, že nadmerné užívanie vína vedie ku závislosti na alkohole, zvyšuje riziko rakoviny, zvyšuje krvný tlak, spôsobuje problémy s pečeňou, narušuje spánok aj metabolizmus.
Odporúčaná maximálna denná dávka pri ženách je 1.5 decilitra a pri mužoch 3 decilitre.
Víno je skvelý nápoj, ktorý si treba vychutnávať, postupne ho objavovať a spoznávať. Pite teda vždy s rozumom a pokiaľ hľadáte kvalitné vína, navštívte naše prémiové španielske online potraviny na Espanian.sk.