Ako rozoznať kvalitné víno?

Možno aj Vy patríte medzi ľudí, ktorí by sa radi pridali do rád znalcov a vedeli pri dobrej večeri zahviezdiť fundovaným hodnotením podávaného vína. Pokiaľ áno, máme pre vás dobré správy – základy sú jednoduchšie ako by sa mohlo zdať.

Samozrejme, na kvalifikované hodnotenie je potrebných veľa skúseností aj vedomostí. Ale v tomto článku vám predstavíme základné kritériá, podľa ktorých sa budete vedieť aj vy lepšie rozhodovať.

1. Vzhľad 

Pokiaľ ste si neobjednali naturálne (teda nefiltrované) víno, tak by ste mali do pohára dostať víno, ktoré je čisté, číre a bez zakalenia. 

Druhým kritériom je farba – mala by byť „živá“, hoci presný odtieň závisí okrem typu vína (biele/červené/ružové) aj od jeho veku a odrody. No zjednodušene sa dá povedať, že odtieň by mal byť sýty a nie mdlý.

2. Aróma 

Kvalitné víno má čistú, výraznú a komplexnú vôňu. Podľa druhu a odrody v ňom môžete cítiť napríklad ovocné, kvetinové, korenisté či minerálne tóny. Čo by ste určite nemali cítiť je vôňa octu, zatuchliny, síry a už vôbec nie plesní. Jednoducho povedané – vôňa by mala byť príjemná (to však neznamená, že obvyklá).

3. Chuť

Chuť kvalitného vína je vyvážená medzi kyslosťou, cukrom a alkoholom. Je hlboká, postupne sa v ústach mení a má dlhú dochuť – ostáva ešte sekundy po tom, čo ste víno prehltli.

4. Pôvod a odroda

Čím známejšia je oblasť, z ktorej pochádza, tým vyššie šance sú na to, že víno bude kvalitné. Samozrejmosťou by malo byť aj uvádzanie konkrétnej odrody vína a nie len druhové označenie „biele víno“ alebo „červené víno“.

5. Certifikáty a označenie kvality

Dobrým znamením je víno s chráneným označením pôvodu. V prípade slovenských vín môže byť znakom kvality aj pokiaľ ide o výber z hrozna / bobuľový výber. V poslednej dobe naberajú na dôležitosti aj rôzne BIO alebo organické certifikáty. A napokon môžu byť pomôckou aj vyhrané ocenenia, hoci súťaží sa na svete organizuje obrovské množstvo a odporúčame dbať na významnosť konkrétneho ocenenia (zďaleka nie všetky majú rovnakú váhu).

6. Cena

Posledný bod je najotáznejší. Bohužiaľ platí, že sú podniky, kde vám za slušnú cenu nalejú aj „patok“ a rovnako platí, že viete v malom lokálnom vinárstve kúpiť skvelé víno za prekvapivo rozumnú cenu. Cena by teda mala byť pomôckou na hodnotenie kvality vína ale určite nie jej hlavným parametrom. 

Na záver by sme radi uviedli možno najdôležitejší, no predsa podceňovaný parameter, a ním ste Vy. To víno vám jednoducho musí chutiť. Pokiaľ vám chutí fľaša z večierky za 9 EUR a víno za 50 EUR ste v reštaurácii prehĺtli s veľkým sebazaprením, je to v poriadku. Na vínach je úžasné, že je ich nekonečné množstvo, tak ako nás ľudí, a každý si vie nájsť to svoje. 

V našich prémiových online španielských potravinách si určite vyberiete. Navštívte e-shop Espanian.sk a pozrite si našu ponuku.

iné články

NÁJDETE U NÁS AJ OCEŇOVANÉ VÍNA

Navštívte naše prémiové španielske online potraviny