Všetci to poznáme – občas sa stane, že „odíde slina“ a fľaša vína neukáže svoje dno. V tom prípade sa začína boj s časom, pretože víno okamžite po svojom otvorení začne strácať kvalitu. V tomto článku si povieme, ako tento proces spomaliť a dokedy je ešte dané víno dobré.
Červené víno
Vo všeobecnosti vydrží po otvorení 2-5 dní. Určite by ste ho mali počas tejto doby uchovávať zavreté a pri izbovej teplote (ideálne do 18 °C). Pokiaľ podmienky takéto teploty neumožňujú, odporúčame dať ho do chladničky.
Biele a ružové víno
Oproti červenému vínu majú trochu lepšiu „výdrž“ – 3-5 dní. V tomto prípade odporúčame uchovávať ho v chladničke a samozrejme tiež zatvorené.
Šumivé víno
Vďaka bublinkám ma najnižšiu „výdrž“ – 1-3 dni. Pokiaľ máte univerzálny uzáver na sekt, použite ten. Inak odporúčame orezať pôvodný korok a skúsiť uzavrieť hrdlo ním. Bez uzavretia vyprchá do 24 hodín a samozrejme musí byť v chladničke.
Fortifikované vína
Portské alebo sherry vďaka svojmu vyššiemu obsahu alkoholu vydržia najdlhšie – 2-4 týždne. Na skladovanie je opäť vhodná chladnička.
Vo všeobecnosti platí, že nepriateľom vína je kyslík, svetlo a teplo. Pokiaľ ho dokážete ochrániť od týchto troch faktorov, budete si môcť svoju fľašu s chuťou dopiť aj pár dní po tom, čo ste ju odložili.
Budeme radi ak si svoje zásoby vína doplníte v našich prémiových španielskych online potravinách Espanian.sk, kde nájdete skvelé víno v dostupných cenách.